Vaikka ehdottomasti kaikkein paras tapa varmistaa auton kunto ja toimintavarmuus on huolehtia siitä, että auto käytetään säännöllisin väliajoin huollossa, myös itse kuski voi vaikuttaa omalla toiminnallaan siihen, kuinka pitkään auto jaksaa omistajaansa palvella.
Auton käyttöiän pidentäminen ei vaadi valtavia ja kalliita investointeja, sillä muutamilla pienillä muutoksilla auton elinkaarta voidaan onnistua pidentämään usealla vuodella. Erityisesti ennakoiva, osaava ja rauhallinen ajotyyli vaikuttaa pitkälti siihen, miten auto jaksaa käydä tulevaisuudessa. Tietysti sen lisäksi, että oikeaoppinen ajaminen turvaa sekä oman että muiden liikenteen kanssakulkijoiden turvallisuuden.
Näin pidennät auton elinkaarta
1. Paranna auton toimintavarmuutta pienillä muutoksilla
Auton pitempiaikainen säilyttäminen asianmukaisella tavalla voi säästää autoa erityisesti silloin, jos auto seisoo paikallaan koko kesän tai koko talven ajan. Myös akun kunnosta kannattaa pitää huolta esimerkiksi älykkäällä ylläpitolaturilla. Useamman vuoden ikäinen laturi kannattaa myös testauttaa auton huollon yhteydessä.
Jos ylimääräistä aikaa ja rahaa löytyy, autoon voidaan asennuttaa myös aurinkosuojakalvot, jotka parantavat auton energiatehokkuutta ja suojaavat auton sisäpintoja haitalliselta UV-säteilyltä. Esimerkiksi Evofilmin tarjoamat irrotettavat ja valmiiksi leikatut aurinkosuojakalvot on helppo asentaa autoon itse ja ne sisältävät jopa viiden vuoden tuotetakuun.
2. Jätä Hurjapäät suosiolla valkokankaalle
Erityisesti lumien sulaessa ja ajokelien parantuessa monet kuljettajat lähtevät liikenteeseen samalla innolla kuin Hurjapäät-elokuvissa konsanaan. Vaikka hurjastelu hyvällä autolla on hauskaa, aggressiivinen ajotapa voi viedä uudemmankin auton aivan huomaamatta äärirajoille. Tämä nimittäin kuluttaa sekä energiaa että laittaa auton jarrut kovalle koetukselle.
3. Autolla leikittely
Autolla leikittely liikenteessä voi ensinnäkin osoittautua vaaralliseksi muille liikenteessä kulkijoille, vaikka itse olisi kuinka taitava kuski. Äkkinäiset liikkeet tai liian nopea vauhti voivat omasta mielestä olla hallinnassa, mutta samalla joku muu kokemattomampi liikenteessä kulkija ei osaa reagoida tilanteeseen yhtä nopeasti. Samalla tällainen temppuilu on autolle haitaksi, sillä kaikkia auton osia ei ole suunniteltu kestämään liian radikaaleja liikkeitä.
4. Kiinnitä huomiota vaihteisiin
Monet käyttävät vuosienkin jälkeen autonsa vaihteita väärin. Oikea tapaa vaihtaa vaiheita riippuu kuitenkin pitkälti itse autosta, sillä toisissa autoissa vaihteita voi vaihtaa rohkeammin, kun taas joissakin autoissa vaihdetta tulisi vaihtaa isompaan jo huomattavasti pienemmissä nopeuksissa.
5. Panosta taloudellisempaan ajamiseen
Taloudellinen ajaminen säästää bensan lisäksi autoa. Aggressiivinen jarruttelu ja kiihdyttäminen kuluttavat sekä energiaa että tuottavat turhia päästöjä. Jarrujen käyttöikää voi pidentää yksinkertaisesti ylläpitämällä tilannenopeutta niin, että jarruja ei tarvitse painaa joka kerta pohjaan.
Samalla on kuitenkin tärkeää, että jarruja testataan kunnolla, sillä varovainen jarruttelu ei anna kunnollista kuvaa siitä, toimivatko jarrut kunnolla. Jarruja tulisi kuitenkin testata vain liikenteen ulkopuolella, suljetulla ja suurella alueella, jonne ulkopuolisilla ei ole asiaa.
6. Älä sammuta ja käynnistä moottoria turhaan
Monissa uudemmissa automalleissa moottorin sammutusta säätelevä automatiikka pitää huolen siitä, milloin moottorin tulisi sammua ja milloin taas ei. Vanhemmissa autoissa moottorin turhaa sammuttelua tulee kuitenkin välttää, sillä pienissä pysähdyksissä jatkuva moottorin sammuttaminen ja käynnistäminen rasittaa moottorin lisäksi myös auton akkua. Lisäksi auton jatkuva rassaaminen liikennevaloissa voi vaikeuttaa muiden liikenteessä liikkuvien etenemistä.