Auto ei välttämättä ole rahassa mitattuna kannattavin sijoitus, sillä on hyvin tiedossa, että auton arvo laskee nopeasti. Autolla on toki myös välineellistä arvoa, joten kaikki eivät ajattelekaan autoa sijoituskohteena. Oletko nyt tilanteessa, jossa etsit uutta menopeliä? Haluatko ehkä vaihtaa nykyisen menopelisi uudempaan tai etsitkö kenties ensimmäistä autoasi? Jos vastasit myöntävästi, on tämä artikkeli sinua varten. Tässä artikkelissa nimittäin kerromme, mitä asioita autoa ostaessa kannattaa ottaa huomioon. Lisäksi kerromme, mihin asioihin huomio kannattaa kiinnittää käytettyä autoa ostaessa.
Budjetin mahdollisuudet ja rajoitteet
Käytössäsi oleva rahamäärä on todennäköisesti suurin yksittäinen auton valintaan vaikuttava tekijä. Uudet autot ovat arvokkaita, mutta toisaalta sinulla on käytössäsi monia erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Monet rahoitusyhtiöt, kuten tessin.com/fi/ tarjoavat rahoitusmahdollisuuksia monenlaisiin elämän pieniin ja suuriin projekteihin. Käytettyä autoa etsivä voi joutua tekemään enemmän työtä sopivan menopelin ja rahoitusvaihtoehdon löytämisessä, mutta usein aika ja vaiva maksavat itsensä takaisin. Käytetyn auton voi nimittäin ostaa sekä autoliikkeestä että suoraan yksityiseltä henkilöltä.
Muutamalla tuhannella eurolla voit hankkia yli viisi vuotta vanhan auton, mutta jos tavoitteenasi on ostaa upouusi auto, tarvitset todennäköisesti viisinumeroisen summan rahaa. Jo auton hankintaa suunniteltaessa kannattaa pohtia, miten kauan aiot autolla ajaa. Tieto on tärkeä, sillä auton arvo laskee nopeasti. Jos haluat pitää allasi jatkossakin uudehkon auton, kannattaa auto vaihtaa muutaman vuoden välein mahdollisimman uuteen. Muutaman vuoden vanhoissa autoissa on vielä takuuaikaa jäljellä, joten ne ovat melko turvallinen sijoituskohde.
Valitse ominaisuudet tarpeen mukaan
Halvallakaan ei kannata hankkia autoa, joka ei vastaa käyttäjän tarpeisiin. Monet meistä mielellään kurvailevat pienellä autolla, mutta perheiden käyttöön sopii usein tilavampi ja taloudellisempi perheauto. Kaupunkiajossa tarvitaan erilaisia ominaisuuksia kuin maaseudulla, ja autossa olevan tilan tarpeeseen vaikuttaa tietysti ennen kaikkea se, kuinka montaa ihmistä autolla on tarkoitus säännöllisesti kuljettaa.
Suurin osa autoilijoista on nykyään erittäin tietoisia autoilun ympäristövaikutuksista, ja monet haluavat myös autoa hankkiessaan tehdä ympäristötietoisia valintoja. Esimerkiksi sähköautot yleistyvät nopeasti, mutta niiden käyttöä rajoittaa latausverkoston rajallisuus. Jos asut maaseudulla, ei sähköauto siten välttämättä ole paras vaihtoehto. Jos ajokilometrejä kertyy päivä- ja vuositasolla runsaasti, saattaa dieselauto olla sinun tilanteeseesi paras vaihtoehto. Myös hydridiauto on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, jos haluat kokeilla eri moottorityyppien hyötyjä ja rajoitteita.
Lisävarusteiden viidakosta sopivimmat
Autoa personoidaan tyypillisesti erilaisten lisävarusteiden avulla. Ulkonäköön vaikuttavia tuunauksen keinoja ovat esimerkiksi ulkoverhouspaneelin lisääminen tai erikoisemman penkkimateriaalin valinta. Myös vanteiden valinnalla voi muuttaa auton ulkonäköä. Kovin persoonallisten tuunausten tekemistä kannattaa kuitenkin harkita tarkasti, sillä erikoiselle autolle voi olla vaikeaa löytää uutta ostajaa myöhemmin, jos päätät myydä auton eteenpäin.
Mistä auto kannattaa ostaa?
Uuden auton hankkiminen edellyttää lähes aina käyntiä autoliikkeessä, mutta käytetyn auton voi ostaa liikkeiden lisäksi myös yksityishenkilöltä esimerkiksi netin kauppapaikkojen kautta. Jos etsit käytettyä autoa, kannattaa auton kunnon tarkastamiseen varata aikaa. Jos et ole itse ammattilainen, pyydä mukaan joku asiaa paremmin tunteva henkilö. Suurin osa toimijoista on luotettavia kauppakumppaneita, mutta toki autobisneksessäkin pyörii epäluotettavia kauppakumppaneita, joiden ainoa tavoite on saada ostajalta rahat.