Miltä näyttää autoilun tulevaisuus?


Uncategorized / perjantai, heinäkuu 24th, 2020

Autoilu elää vahvassa murrosvaiheessa. Kun vielä menneinä vuosikymmeninä teiden päällä menevät autot voitiin jakaa diesel- ja bensiinikäyttöisiin autoihin, ei nykyisin voi enää tietää ulkoa päin, millainen käyttövoima autossa on. Markkinoilla on myös monia käyttövoimien yhdistelmiä, kun sähköä ja polttomoottoria yhdistellään parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi kuin myös alhaisten polttoainekulujen takaamiseksi. Miltä autoilun tulevaisuus sitten oikein näyttää? Ajammeko tulevina vuosikymmeninä ainoastaan sähköllä, vai onko esimerkiksi biokaasu varteenotettava käyttövoima autolle? Jos autoilu kiinnostaa harrastusmielessä, niin autotalliinsa voi hankkia sitä varten tarvikkeet esimerkiksi Work System -palvelusta.

Joidenkin autonvalmistajien konseptiautot käyttävät voimanlähteenään myös esimerkiksi vetyä, mutta niitä ei ole vielä nähty suuressa mittakaavassa maanteillä. Jos autoilu kiinnostaa ja haluat tietää, millaisia tulevaisuudennäkymiä horisontissa siintää, lue ihmeessä lisää tästä artikkelista.

Tulevaisuus näyttää hyvin sähköiseltä

Moni autovalmistaja tuo markkinoille kiihtyvällä tahdilla täysin sähköisiä automalleja. Tästä voidaan päätellä, että sähkö on nimenomaan se käyttövoima, jolla tulevaisuudessa ajetaan. Toistaiseksi markkinoille ei ole ilmaantunut muita varteenotettavia vaihtoehtoja. Vaikka sähköisessä autoilussakin on vielä monia kysymyksiä ratkaistavana, se on selvästi helpoin ja suoraviivaisin siirtymä.

Tällä hetkellä moni ajaakin hybridiautolla, jossa on perinteinen polttomoottori, mutta sen lisäksi sähkömoottori. Näin polttoainekulutusta saadaan merkittävästi pienennettyä sekä auton ajo-ominaisuuksia parannettua. Jotkut hybridit ovat ladattavia versioita, jolloin autossa on pieni akku, jolla voi ajaa esimerkiksi 50 kilometriä täysin sähköisesti. Kun varaus sitten loppuu akusta, niin polttomoottori herää henkiin. Sähköautolla ajettava matka piippuu tietysti siitä, millainen oma ajotyyli on. Jos kiihdyttelee voimakkaasti ja ajaa vaikka moottoritiellä, niin voi olla, että akku ei kestä kuin muutamia kilometrejä. Jos taas ajaa taloudellisesti, akku kestää paljon pidemmän matkan. Tulevaisuuden autoilun avainsana onkin ehdottomasti taloudellisuus, kun kaikki autonvalmistajat yrittävät parhaansa mukaan saada autot kulkemaan mahdollisimman vähällä energiamäärällä.

Tosiasia kuitenkin on, että öljy loppuu maapallolta muutaman seuraavan vuosikymmenen aikana, ja sen jälkeen ei polttoaineita voida enää valmistaa. Vaihtoehtoinen energiamuoto on siis oltava käytössä ennen sitä.