Työsuhdeautot ovat yleistymään päin. Ne ovatkin käteviä, sillä monessa työssä työntekijä liikkuu paljon paikasta toiseen. Näin liikkumiseen ei tarvitse käyttää omaa autoaan, kun käytössä on työnantajan juuri työntekijän käyttöön ostama työsuhdeauto. Työsuhdeautossa onkin monia etuja, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että myös työntekijä joutuu maksamaan sen käytöstä veroja. Autoetua pohtiessa tuleekin miettiä, kannattaako se yrityksen kannalta ja toisaalta taas kannattaako se työntekijän kannalta. Asiassa on siis aina kaksi puolta.
Jos työssä tarvitaan paljon autoa, on syytä alkaa neuvottelemaan työsuhdeauton hankkimisesta. Yrityksen ei tarvitse maksaa autoa kerralla, vaan autoa varten voi hakea yrityslainaa. Sitä saa helposti esimerkiksi osoitteesta Qred, jossa lainahakemuksen täyttäminen tapahtuu vain muutamassa minuutissa. Myös lainapäätöksen saa saman tien ja rahatkin maksetaan tilille nopeasti. Jos tarve työsuhdeautolle tulee siis yllättäen, kannattaa ehdottomasti kääntyä nopean ja helpon yrityslainan puoleen. Kun rahat ovat yrityksen tilillä jo saman päivän aikana, on autokaupoille mahdollista lähteä välittömästi.
Mitä autoetuun kuuluu?
Autoetu, joka mahdollistaa työsuhdeauton ostamisen, kuuluu työntekijän palkkaan ja se on niin sanotusti valinnainen luontoisetu. Työsuhdeautosta neuvotellaan työnantajan kanssa, eli se ei juuri koskaan kuulu automaattisesti palkkaan. Kaikki työpaikat eivät myöskään tarjoa työsuhdeautoa työntekijöilleen. Tilanne on kuitenkin aina tapauskohtainen, joten asiasta kannattaa ehdottomasti kysyä omalta työnantajalta. Jos työnantaja myöntää työsuhden auton, sitä saa käyttää niin työmatkoihin kuin yksityisiin ajoihinkin. Se voi korvata siis oman vakituisessa käytössä olevan auton.
Organisaatiot, joissa kuljetaan pitkiä työmatkoja tai vieraillaan eri paikoissa, tarjoavat yleensä työsuhdeauton automaattisesti. Monesti työnantajalla on lista automalleista, jotka yritys voi hankkia työntekijän käyttöön. Työntekijä saa valita vapaasti kyseisistä malleista. Pienemmissä yrityksissä autoedun kanssa ollaan rennompia. Yleensä autoedusta ja työsuhdeauton mallista sovitaan henkilökohtaisesti työntekijän kanssa, jolloin työntekijä pääsee vaikuttamaan päätökseen entistäkin enemmän. Näin on mahdollista valita esimerkiksi hybridi, mikäli työnantaja suostuu sellaisen ostamaan.
Kaksi erilaista autoetua
Autoetua on käytännössä olemassa kahta erilaista. Toinen niistä on käyttöetu ja toinen taas on vapaa autoetu. Käyttöetu tarkoittaa jo nimensäkin mukaisesti sitä, että työntekijä saa käyttää työnantajan autoa ajoihin. Työntekijän tulee kuitenkin itse huolehtia auton polttoainekustannuksista. Toki työhön liittyvistä ajoista maksetaan korvaus palkan yhteydessä. Työnantaja myös huolehtii auton huolloista ja muista kuluista.
Sen sijaan vapaa autoetu tarkoittaa sitä, että työntekijä maksaa kaikki auton käytöstä koituvat kustannukset. Auton korjaukset ja huollot, vakuutukset, renkaat ja vanteet sekä polttoainekustannukset kuuluvat kaikki työnantajan maksettaviksi. Jokaisen työntekijän tulee miettiä työnantajan kanssa, kumpi autoeduista tulee missäkin suhteessa kannattavammaksi. Tämä vaihtelee tilannekohtaisesti ja joskus esimerkiksi työnantaja ei suostu maksamaan työntekijän yksityisajoihin kuluvia polttoainekustannuksia.