Harkitsetko uuden auton hankkimista, mutta et vielä tiedä, minkä tai millaisen auton haluaisit? Valinnanvaraa autojen suhteen on nykyään olemassa niin paljon, että autokaupoilla iskee helposti valinnanvaikeus. Vaihtoehtoja kannattaakin rajata mahdollisimman paljon ennen autokaupoille suuntaamista. On olemassa monia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon autoa hankkiessa.
Käyttötarkoitus
Ihan alkuun kannattaa miettiä, millaiseen käyttöön auto tulee. Ajatko autolla enimmäkseen pitkää vai lyhyttä matkaa? Liikutko autolla yksin vai pitääkö kyytiin mahtua perhettä tai vaikkapa lemmikeitä? Kuljetatko autolla usein suuria määriä tavaraa? Millaisessa ympäristössä autolla on tarkoitus liikkua?
Auton käyttötarkoitus kannattaa kartoittaa mahdollisimmaan tarkkaan, sillä tämä vaikuttaa muun muassa siihen, millainen korimalli on kannattavinta valita. Esimerkiksi kaupunkiajoon, ruokaostoksilla käyntiin ja asiointiin sopii parhaiten pikkuauto. Jos tarkoituksena on ajaa myös pidempiä matkoja, tällöin Sedan voi olla hyvä vaihtoehto. Jos mukana kuljetetaan usein paljon tavaraa, tällöin Sedanin tavaratila saattaa kuitenkin jäädä hieman pieneksi.
Hatchbackeissa on yleensä hieman Sedaneita suurempi tavaratila. Vielä suurempaa tavaratilaa tarvitsevalle hyvä vaihtoehto voi olla farmari, joka sopii loistavasti esimerkiksi erilaisten tavaroiden sekä lemmikkieläinten kuljettamiseen. Jos taas ihmisten kuljettamiseen tarvitaan lisätilaa, tällöin paras valinta voi olla tila-auto, joihin mahtuu yleensä enemmänkin kuin perinteiset viisi matkustajaa.
Käyttötarkoitusta miettiessä kannattaa miettiä ensisijaisesti sitä, mihin autoa itse pääasiassa tarvitsee. Jos tarvetta isomman porukan kyydittämiselle olisi esimerkiksi kerran tai pari vuodessa, autoa ei kannata hankkia sen mukaan. Automallia ei myöskään kannata valita sen mukaan, millä saa naapurit kateelliseksi, vaikka se houkuttelevalta ajatukselta tuntuisikin.
Taloudellisuus
Muun muassa auton koko, moottori ja käyttövoima vaikuttavat sen tuottamiin päästöihin ja energiankulutukseen. Päästöihin ja kulutukseen vaikuttavat auton tyypin lisäksi myös ajo-olosuhteet, ajotapa sekä ajoneuvon kunto ja kuormitus. Kulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa sen takia, että luonnollisesti mitä enemmän auto kuluttaa, sitä enemmän bensaan tulee menemään rahaa. Yleensä iso auto kuluttaa pientä enemmän bensaa ja tämän vuoksi ei olekaan kannattavaa hankkia tarpeisiinsa nähden liian suurta autoa.
Auton päästöt sen sijaan kannattaa huomioida sen ympäristövaikutuksen vuoksi. Jos tarkoituksena melko vähän ja lyhyitä matkoja, tällöin bensiiniauto, hybridiauto tai sähköauto on hyvä valinta. Suurilla vuotuisilla ajomäärillä taas dieselauto on paras valinta ympäristölle.
Hinta
Sopivaa hintaluokkaa miettiessä kannattaa ottaa huomioon se, että auton ostohinta ei vielä kerro sen varsinaista kokonaishintaa. Auton todellinen hinta on ostohinnan ja käytettynä myytäessä saadun hinnan erotus. Vaikka suunnitelmissasi ei olisikaan myydä autoa lähivuosina, kannattaa sen myytävyyttä silti miettiä jo autoa ostettaessa. Jos auto on liian erikoinen eikä mene uutenakaan hyvin kaupaksi, voi siitä eroon pääseminen olla vaikeaa.
Lisäksi kannattaa ottaa huomioon auton käyttökustannukset. Tarkista muun muassa auton huoltoväli, polttoaineen kulutus, takuu ja päästöt, jotka määrittävät autoveron suuruuden. Vakuutusmaksujen suuruus myös vaihtelee automerkistä riippuen. Joskus saattaa siis loppujenlopuksi tulla halvemmaksi hankkia ostohinnaltaan kalliimpi auto, koska sen käyttökustannukset ja vakuutusmaksut voivat olla pienemmät, kuin halvemmassa autossa. Harvalla meistä on säästössä koko auton hankkimiseen tarvittavaa summaa, varsinkin jos tavoitteena on hankkia uusi auto. Onneksi auton rahoittamiseen on kuitenkin nykyään olemassa monenlaisia vaihtoehtoja. Voit vertailla erilaisia lainoja esimerkiksi freedomrahoitus -sivuston kautta ja etsiä juuri sinulle sopivan tapan rahoittaa uuden auton hankinta.