Mistä rahat auton ostoon?


Uncategorized / maanantai, helmikuu 11th, 2019

Autoilu ei harrastuksena tai liikkumisen muotona ole halvimmasta päästä. Siihen liittyvät muun muassa verot, kalliit merkkihuollot, vakuutus- ja rekisteröintimaksut ja remontit, eikä polttoainekaan ole ilmaista. Aivan ensiksi autoilijalle tulee eteen kuitenkin kaikkein isoin menoerä, nimittäin itse kulkuneuvon osto. Tänä päivänä oman auton hankkimista harkitsevalla on useita eri vaihtoehtoja rahoittaa ostoksensa. Hyvin harvalla on varaa maksaa autoa käteisellä, varsinkin silloin, kun kyseessä on täysin uusi menopeli, joka saattaa maksaa kymmeniä, ellei satoja tuhansia euroja.

Autolainat ja rahoitukset

Monet autoliikkeet ja autojen valmistajat tarjoavat myymiinsä autoihin erilaisia rahoitussuunnitelmia, jolloin auton myyjät käytännössä lainaavat asiakkaalle rahaa niin, että lainan vakuutena toimii kaupan kohteena oleva auto. Nämä sopimukset saattavat olla asiakkaalle hyvinkin edullisia, ja ne voivat sisältää esimerkiksi huoltopalveluja tai vakuutuksia. Myös useimmilla pankeilla on omat autorahoituspalvelunsa, joissa vakuudeksi riittää useimmiten itse auto. Käytettyihin autoihin puolestaan on usein saatavilla osamaksun kaltainen maksusuunnitelma silloin, kun auto ostetaan autoliikkeestä. Mikäli asiakas etsii autoa esimerkiksi internetin myyntipalstoilta, ja sopii kaupat yksityisen henkilön kanssa, ei hän voi turvautua maksusuunnitelmiin. Tällöin hän voi kuitenkin hakea lainaa nopeasti ja helposti kulutusluottoihin erikoistuneilta yrityksiltä.

Myös jotkut pankit tarjoavat erityisiä rahoituspaketteja, joihin sisältyvät itse auton hinnan lisäksi kaikki autoon liittyvät kiinteät kulut kuten vakuutukset ja huollot, usein kiinteällä kuukausimaksulla.

Leasing

Leasing on varmasti monille tuttu termi yritysmaailmasta. Useat yritykset tarjoavat työsuhdeautoja työntekijöilleen, ja sopivat autoliikkeiden ja -valmistajien kanssa niistä leasing-sopimukset. Käytännössä leasing-sopimuksissa auton käyttäjä maksaa ainoastaan auton käytöstä, ja jättää auton omistamisesta koituvat huolenaiheet ja kulut autoliikkeen vastuulle. Tämä on nykyisin yleistyvä tapa, sillä trendi on jo vuosia ollut se, etteivät ihmiset välttämättä halua omistaa kaikkea. Heille saattaa siis riittää vuokraus, leasing tai yhteiskäyttö. Nämä ovat kaikki huolettomia ja joustavia tapoja nauttia autoilusta ja sen tuomasta vapaudesta. Eri palveluntarjoajien leasing-sopimuksia voi vertailla esimerkiksi tämän Ilta-Sanomien artikkelin avulla. Täytyy kuitenkin muistaa, että leasing-sopimuksessa autoa ei osteta, vaan kyse on ennemminkin pitkäaikaisesta vuokrasopimuksesta.

Yhteiskäyttö

Toinen trendikäs, joskaan ei Suomessa vielä kovin yleinen auton käyttömuoto on yhteiskäyttö. Erityisesti isommissa kaupungeissa asuvat nuoret aikuiset saattavat tulla siihen tulokseen, ettei heille ole hyötyä auton omistamisesta. Esimerkiksi olemassa olevat hyvät julkisen liikenteen yhteydet, sekä etenkin kaupungeissa yleistynyt polkupyöräily ja ekologinen ajattelu saattavat vaikuttaa ihmisten päätöksiin. On kuitenkin olemassa tilanteita, joissa autosta olisi todella paljon hyötyä. Esimerkiksi muuttoja varten on usein tapana vuokrata pakettiauto siihen erikoistuneelta yritykseltä, mutta kaupassakäyntiin tai muiden asioiden hoitoon ei suomalaisilla ole yleensä tapana vuokrata autoa. Nykyisin esimerkiksi jotkut vuokra-asuntoyhtiöt saattavat tarjota asukkailleen mahdollisuutta yhteiskäyttöautoon. Tämä on kätevää ja ilmeisen suosittua, sillä varsinkin kaupunkien keskustoissa voi olla vaikeuksia löytää pysäköintitilaa, ja tunnustettu fakta on, että omistusautotkin seisovat pysäköintiruudussa enimmäkseen tyhjän panttina. Valitettavasti yhteiskäyttöautoja ei ole kuitenkaan saatavilla aivan niin paljon kuin tilausta ehkä olisi. Suomessakin toimii vain muutama alan yritys, ja niistäkin iso osa on suuntautunut palvelemaan lähinnä yrityksiä.

Jos siis haaveilee autosta tai autoilusta, on olemassa monia vaihtoehtoja haaveen toteuttamiseksi. Auton hankinnassa, niin kuin kaikissa isoissa ostoksissa, on kuitenkin muistettava vertailla ja harkita huolella ennen lopullista ostopäätöstä.