Mistä tietää, koska on aika vaihtaa autoon renkaat?


Autot / perjantai, syyskuu 22nd, 2017

Suomessa autonomistajat joutuvat pari kertaa vuodessa pähkäilemään samaa asiaa: milloin on sopiva hetki vaihtaa autoon kesärenkaat tai talvirenkaat? Koska laissa on säädetty myöhäisin mahdollinen ajankohta renkaidenvaihtoon, saattaa joku jättää asian viime tinkaan. Jotkut taas vaihtavat renkaat jo hyvissä ajoin, mutta turha hätäileminenkään ei välttämättä tässä asiassa kannata.

Suomessa laki määrää, että talvirenkaita on käytettävä kaikissa käytössä olevissa ajoneuvoissa joulukuun ensimmäisestä päivästä helmikuun viimeiseen päivään saakka. Nastarenkaita voi käyttää jo kuukautta aiemmin ja niiden käyttö on luvallista pääsiäistä seuraavaan maanantaihin saakka, sekä sääolosuhteista riippuen myös muina ajankohtina. Mikäli renkaat ottaa käyttöön liian myöhään tai aikaisin, vaikuttaa se renkaiden elinikään ja myös ennen kaikkea ajamisen turvallisuuteen.

Käytännössä renkaiden vaihdon lykkääminen viime tinkaan ei kuitenkaan kannata, sillä usein sääolosuhteet pakottavat tekemään tarvittavat muutokset jo ennen viimeistä päivää. Voi esimerkiksi olla, että lumipeite laskeutuu maahan jo selvästi ennen ilmoitettua päivämäärä, jolloin autoilu kesärenkailla saattaa olla oikeasti riskialtista puuhaa.

Autolla ajaminen eri puolilla maata

Suomi on verrattain pitkänmuotoinen maa, jossa ajo-olosuhteet vaihtelevat suuresti etelän ja pohjoisen välillä. Mikäli asuu maan eteläisissä osissa, ei talvi yleensä saavu aivan yhtä aikaisin kuin esimerkiksi Lapin seudulle tai Kainuuseen. Usein maamme pohjoisosissa asuvat autoilijat vaihtavatkin autoonsa talvirenkaat jo hyvissä ajoin, kun eteläsuomalaiset vielä hurauttelevat monta viikkoa kevein mielin kesärenkailla.

Toisaalta suurempien maantieteellisten erojen lisäksi myös kaupungin sisällä voi olla eroja. Jotkut kaupungin laitamilla asuvat saattavat kokea, että maanteillä talvirenkaat ovat ajankohtaiset, kun taas kaupungin keskustassa asuvilla ei lumesta ole tietoakaan, sillä kaupungissa saatetaan sulattaa lumet kaduilta, eikä talven tuloa välttämättä niin huomaakaan.

Päätös oikeasta hetkestä on yksilöllinen

Päätös siitä, koska auto kaipaa alleen asianmukaiset renkaat, ei ole lainkaan yksiselitteinen. Ihmiset saattavat elää hyvinkin erilaisissa olosuhteissa ja elämäntilanteissa, jotka määrittelevät pitkälti sen, koska autoon kannattaa vaihtaa renkaat. Joidenkin elämässä auto on vain satunnainen kulkupeli, jota tulee käytettyä silloin tällöin kauppareissuilla tai muilla pienillä ajomatkoilla oman kotikaupungin sisällä. Joillekin auto on todella tärkeä kulkuväline, joka on päivittäin käytössä ja jonka varassa hoituvat työmatkat, lasten vieminen ja hakeminen sekä muut juoksevat asiat. Kolmas ryhmä ovat tietenkin ammatikseen autoa ajavat, kuten taksikuskit, bussikuskit ja monenlaiset muut kuljettajat. Jälkimmäisen ryhmän kohdalla työnantaja hoitaa renkaidenvaihtoon liittyvät asiat, mutta yksityishenkilöllä päätös on omissa käsissä.

Jos sattuu käyttämään autoaan lähinnä päiväsaikaan, voivat ajo-olosuhteet olla huomattavasti paremmat kuin yöaikaan ajaessa, jolloin pakkaset heikentävät kitkapitoisuutta. Yksi asia on kuitenkin varma: ajoi sitten satunnaisesti tai säännöllisesti ja liikkuipa autolla sitten päivällä tai yöllä, tulee renkaidenvaihto eteen vääjäämättä jossain vaiheessa.