Kuinka puhdistaa autosi


Uncategorized / keskiviikko, marraskuu 8th, 2017

Auton omistaminen ja sen huolenpito eivät ole mitään kaikkein helpoimpia asioita. Mikäli ajat autolla säännöllisesti, koituu auton käytöstä monenlaisia huomiota vaativia seikkoja. Auton omistajan on varmistettava, että auton perushuollot tulee tehtyä tai teetettyä ajallaan ja auton omistaja tietää myös, että auto vaatii varsinkin Suomen oloissa runsaasti puhtaanapitoon liittyvää työtä. Miten auto kannattaa puhdistaa, niin että se olisi vaivatonta ja jopa miellyttävä kokemus? Ensimmäinen huomioitava seikka on se, että autosta kannattaa pitää huolta säännöllisesti, vuoden ajasta ja säätilasta riippuen jopa joka viikko. Yleensä auton sisätilojen puhdistuksen voi hoitaa itse, mutta ainakin parin vuoden välein on hyvä käyttää auto ammattilaisten luona puhdistuksessa, sillä ammattilaiset käyttävät yleensä sellaisia välineitä ja työmenetelmiä joiden avulla auto puhdistuu hyvin perusteellisesti. Ammattilaisten käyttämät välineet saattavat olla hyvin kalliita, joten sellaisia ei yleensä kukaan itselleen hanki ja sen vuoksi auton puhdistaminen ammattilaisen avulla silloin tällöin tulee lopulta halvemmaksi kuin omien kalliiden laitteiden hankkiminen tulisi. Mutta miten voit suorittaa auton peruspuhdistuksen itse?

Auton tuulilasi helposti puhtaaksi

Kesän koittaessa voit havaita auton olevan todella likainen, sillä auringon valo yleensä paljastaa erityisesti auton sisäpuolelta kaiken sen lian, mitä talvella et ehkä autossasi huomannutkaan. Mikäli harrastat urheilua, sinun saattaa kesän koitettua ennemmin tehdä mieli hankkia Hyvät kengät urheiluun ja lähteä lenkkeilemään, kuin keskittyä autosi puhdistamiseen. Kannattaa kuitenkin malttaa mielensä hetkeksi, ja käyttää edes vähän aikaa auton puhtauteen. Mitä kohteita voisit autostasi puhdistaa? Auton tuulilasi on ehkä tärkein puhdistuskohde, sillä hyvä näkyvyys ajaessa on ratkaisevaa turvallisuuden kannalta. Tuulilasin likaisuuden voi kesällä havaita erityisesti ilta-auringon aikaan ajaessa. Miten siis pitää tuulilasi puhtaana? Helppo ja halpa keino on käyttää perinteistä puhdistusmenetelmää: vanha sanomalehti. Kun pyyhit tuulilasin vanhalla sanomalehdellä, tuulilasiin ei jää yleensä mitään pyyhkimisjälkiä eikä nukkaa, toisin kuin joistain ”räteistä” voi jäädä.

Tuulilasia puhdistettaessa voi pesuaineena käyttää esimerkiksi normaalia ikkunanpesuainetta tai juuri tarkoitukseen sopivaa auton tuulilasin puhdistamiseen valmistettua ainetta esimerkiksi vaahtomaista ainetta, joka ei helposti valu. Uusissa autoissa voi olla hankalaa päästä puhdistamaan ihan joka kohtaa, sillä autojen muotoilu nykyaikana on toisinaan sellainen, että kaikkiin reunoihin on vaikea kurottautua. Silloin on hyvä käyttää joitain kättä pitempää, esimerkiksi lastaa tai muuta vastaavaa. Kun puhdistusvuoroon tulee auton tuulilasin ulkopuoli, olisi hyvä aluksi huuhdella tuulilasista kaikki ylimääräinen kura ja helposti irtoava lika. Mikäli tuulilasi on täynnä hyönteisten raatoja, ne voi ensin liuottaa ja sen jälkeen harjata perusteellisesti. Pesunesteen sekaan voi myös lisätä ainetta joka irrottaa hyönteisiä. Lasinpyyhkimiin tarttuu helposti maantieltä pikeä ja kaikenlaista muuta likaa. Sen vuoksi kannattaa pyyhkimien sulat on syytä puhdistaa huolellisesti, jottei lika leviäisi uudestaan tuulilasille pyyhkimiä käytettäessä.

Auton sisätilojen puhdistus

Mikäli et ole vielä lähtenyt juoksulenkille converse kengät jalassasi, on sinulla oiva tilaisuus keskittyä hetkeksi autosi sisätilojen puhdistamiseen. Miten voit kätevästi puhdistaa autosi sisätilat tuhlaamatta turhaan aikaasi? Auton sisätilojen puhdistus kannattaa aloittaa suurimpien roskien pois heittämisellä. Mikäli tapanasi on juoda virvoittavia juomia ajaessasi, voi olla, että penkkien alta löytyy useita vanhoja juomapulloja. Kaikkea muutakin yllättävää voi löytyä penkkien alta, penkkien välistä, mattojen alta ja takakontista. Kun kaikkein suurimmat roskat on kerätty pois, on hyvä imuroida auto perusteellisesti. Sitäkin ennen on syytä kerätä matot pois ja ravistella hieman niitä ulkona. Kannattaa aloittaa penkkien imuroinnista ja jatkaa niiden jälkeen kohti lattiaa. Kun auto on huolellisesti imuroitu kannattaa seuraavaksi nihkeän siivousliinan avulla puhdistaa auton pölyä keräävät muoviset ja kumiset osat sekä tarkistaa onko mitään yllättäviä rakoja, jonne likaa voisi kertyä. Lopuksi auton matot kannattaa puhdistaa tarkoitukseen sopivalla pesuaineella, jolloin niistäkin voi saada kaikkein pahimmat liat irrotettua. Kun pidät autosi säännöllisesti puhtaana, on sitä ilo ajaa ja kyyditä sillä muita.